Поријекло Јакшића са Гласинца

Породично имање Јакшић баштини и наставља да одржава богату традицију својих предака.

Јакшићи већ трећи вијек опстају на просторима сарајевско-романијске регије, у селу Балтићима на Гласинцу, у данашњој општини Соколац, подно горе Романије. Даљим поријеклом Јакшићи су од старохерцеговачког племена Дробњака, славног братсва Косовчића, родовске групе Абазовића-Коњокрада. Наше породично поријекло се директно може пратити још од раног средњег вијека, тачније од средине XII вијека или скоро 900 година уназад у прошлост!

Радећи скоро двије деценије на истраживању сопственог поријекла, дошао сам до многих фасцинантних спознаја, попут оне да су наши преци Косовчићи били у крвном сродству, преко одива, са барем двије српске средњовијековне владарске породице, Немањићима (Рашка) и Црнојевићима (Зета). Војводе од братства Косовчића су предводили Дробњаке приликом њиховог досељења у данашњу постојбину, кад се формирала племенска свијест, а предводили су Дробњаке и у Косовској бици која се одиграла 1389!

Славимо Светог Саву, Савиндан, а некада смо прислуживали и Ђурђевдан. Далеки преци Јакшића, братственици Косовчићи, су још од старина почели да његују успомену на највећег српског светитеља, и у том погледу тај наш род, у цијелом српском народу, има најдужу традицију чувања култа Светог Саве!

Са овог линка можете да преузмете најновије издање књиге Поријекло Јакшића са Гласинца у PDF формату.

Јавите се ако имате следеће презиме и славу...

Замолио бих свакога ко се презива Абазовић, Коњокрад, Јанковић, Батинић, Зечевић, Тошић, Башовић, Пајић, Пантовић, Бојовић, Гошић, Лучић, Марковић, Перовић, Фргање као и Шаровић, а славе Савиндан или Ђурђевдан, да ми се јави, како би наставили да заједно употпуњавамо спознаје о нашем заједничком поријеклу.