Породично имање Јакшић

Породично имање Јакшић је мало некомерцијално породично газдинство које се бави производњом органске хране и очувањем наше животне средине и традиције. Тежимо ка томе да свакодневно будемо у додиру са природом, да поново овладамо неким старим знањима и вјештинама које полако одумиру у све убрзанијем, глобализованијем, а посебно и све бесмисленијем ритму које нам намеће "модеран" живот.

Рад у природи је одличан мелем за модерне болести човјека попут депресије и бесмислености.

Исто тако, покушавамо да живимо једноставно, па чак и успорено, не би ли пронашли неки наш духовни мир, у потпуном природном окружењу, на обронцима планине Романије, изнад Гласиначког поља, на 1000м надморске висине, на просторима гдје су и наши преци од памтивијека опстајали, у неупоредиво тежим животним околностима од наших садашњих.

Повратак природи, селу и традицији је и наш покушај повратка смислу.

Прве кораке на покретању нашег имања смо направили још 2009. године, и од тада, уз много падова, али и упорности, напорног рада, и учења на сопственим грешкама, полако али сигурно, почели смо да остварујемо оно о чему смо се годинама надали и планирали док смо још живјели у граду.

Пар уводних редака о нашем имању, идејама водиљама, чиме се бавимо, као и будућим плановима...

  • Узгајамо само старе изворне домаће, односно аутохтоне сорте, како биљака тако и животиња, које су одлично аклиматизоване на нашу климу и поднебље, и веома отпорне на болести. Имамо овчарске псе пулине 🐕, романијске овце праменке 🐏🐑, мангулице 🐖, домаће кокошке 🐓🐣, патке 🦆, гуске 🦢, ћурке 🦃, морке и пчеле 🐝. Средњорочни план нам је да набавимо и једно ждријебе босанског брдског коња 🐎.

  • Правимо воћну ракију од шљиве, крушке и јабуке.

  • Користимо искључиво традиционалне и еколошке методе узгоја и прераде. Добробит животиња, и здрава природна средина нам је највећи приоритет, а квалитет хране коју из таквог окружења добијемо је, сам по себи, на врхунском нивоу, и обилује храњивим нутријентима попут ензима, минерала, витамина, влакана, омега-3 киселинама...

  • Све на нашем имању је органско, 100% природно, без употребе хемикалија, концентрата, пестицида, хербицида, антибиотика, ГМО, вакцина, таблета, препарата, вјештачких ђубрива или чак и тешке механизације. У широј околини нашег окружења нема већих загађивача природе.

  • Наше животиње су у потпуности пуштене да се слободно крећу цијели дан, чак и зими, на надморској висини на 1000м, на изузетној планинској трави са обиљем различитих врста медоносних и љековитих биљака.

  • Укупна површина земљишта је 72,22 дулума (72.223 м2), од чега је под шумом🌲🌱 око 20%. Циљ нам је да у наредних неколико деценија пустимо природу да ради своје, као и да јој мало помогнемо око тога, како би проценат под шумом подигли на око 80% или чак и више. Имањем доминирају лишћари попут високог листопадног дрвећа (храст, граб, јасен, врба, бреза) као и жбунови-грмље (глог, шипак и лијеска), тако да би се ми усредсредили на обогаћивање разноликости шуме и њене отпорности, сађењем четинара (смрча, оморика, бор, јела).

  • Органску материју у потпуности рециклирамо. Оно што ми не поједемо, или наши пси, сиње, кокошке, то претворимо у органско ђубриво. Сав други материјал, од старих дасака, цигли, жице, комада арматуре, лима, па чак и камења, у потпуности искористимо. Од како смо купили земљу, неколико тона смеђа смо очистили са ње, тако да се данас на њој више ни чик цигаре не може наћи. Сад нам остаје више времена да са дјецом организујемо радне акције да чистимо смеће око главног сеоског пута као и из оближњих шума.

  • Све што производимо је углавном за сопствене потребе, у мањим количинама, често без неке веће економске исплативости кад се продаје, тако да нам је главни мотив квалитет наше хране, окружења и смисленог живота уопште, живот на селу и суживот са природом, а не приноси, квантитет и зарада по сваку цијену.

Ако желите више да сазнате о нашим искуствима, размишљањима, плановима, и пословима у вези развоја имања, позивамо вас да редовно пратите наш блог, који о свему овоме пише са много више детаља.

Погледајте неке од најљепших фотографија са нашег имања, и сазнајте више о поријеклу Јакшића са Гласинца.

Производи које повремено нудимо

Контакт

Ако желите да нас контактирате, пратите новости са нашег имања или да нас посјетите, погледајте Контакт страну.