Раса пулина

Домаћа аутохтона овчарска раса паса, пулин, је изворни српски пастирски пас, поријеклом са сјевера Србије, па га зову још и Војвођански пулин.

Особине пулина

Пас који мало тражи, а много пружа. Сва чула су му изузетно развијена. Непогрешиво јавља када осјети уљеза на својој територији. Изузетно је паметан, упоран и да се лако дресирати. Карактер и темперамент су као код ријетко које расе: интелигентан, одан, оштар, чуваран, окретан, активан издржљив. Власника гледа у очи док очекује команду, а у акцији се недвосмислено примјећује да ужива у кретању и раду. Остварује близак контакт с повјереним му домаћим животињама. Лако се гаји, изванредан је породични пас било за чување оваца (или друге стоке), било дворишта и објеката. Воли дјецу, али признаје само једног газду. У стању су се сами прехранити ловећи чак и шумске глодаре, зечеве, и једући коријење биљака. Пулини могу бити црни, бијели, па чак и жути или сиви, али својство чистокрвних пулина је да им је једна боја длаке доминантна. Животни вијек пулина је у просјеку око 15 година, а могу и да доживе 18-20 година старости. Српски пулин, на жалост, још увијек није кинеолошки званично призната раса, мада се ради на томе, тако да нико не може да има "папире" о поријеклу за њих, све се своди на повјерење у узгајивача. Потребан им је простор, и дугорочно држање пулина на ланцу или у малим боксовима је погубно за њих. Спадају у псе средње величине. Овдје можете погледати званични стандард српског пулина, написан од врсног познаваоца пулина Јована Плачкића, и одобрен од клуба Војвођанских раса паса "Панонија".

Линкови

Пулин - Српски овчарски пас (чланак из википедије)

Пулини - пси без премца (дискусије са форуму)

Војвођански пулин (дискусије са форума)

ФБ група Пулин (Фејсбук)

Емисија "Мој љубимац". Разговор са узгајивачем Пулина из Вршсца, Миливојем, и чланом узгајивачке групе Пулина из Србије "Извор", децембар 2019.

Емисија "Сасвим Природно". Пулини - Мајстори свог заната, мај 2016.

Погледајте и страницу са кратким видеом о нашим пулинима.