Овце и јагњад

О стаду и начину узгајања

Имамо мало стадо од 10-15 оваца, аутохтоних домаћих романијских праменки, које користимо углавном за наше потребе. Сваке године продамо одређени број оваца и јагњади како бисмо величину стада држали на истом броју.

Стадо нам је изузетног здравља, на шта смо посебно поносни, и услуге ветеринара практично нисмо ни користили од како имамо овце. Ово је због тога што се придржавамо веома једноставних, да не кажемо, примитивних, али и природних и еколошких метода узгајања, и пробаћемо да их овдје наведемо:

  • Слободна испаша. Стадо је по цијели дан пуштено да слободно пасе на надморској висини на 1000м, изнад гласиначког поља на Романији, на изузетној планинској трави са обиљем различитих врста медоносних и љековитих биљака. Овце су чак и већину зимских дана пуштене изван тора да се слободно крећу, а кад бораве у тору или штали, опет једу само наше сијено.

  • Смањена могућност заразе. Имање је ограђено је у потпуности, тако да стадо не долази у контакт са туђом стоком.

  • Гарантовано поријекло. Све овце из нашег стада су рођене и одрасле на нашем имању, осим приплодног овна, којег промијенимо сваку годину или двије, и којег набавимо као јагње искључиво код домаћина који држе до здравља свог стада.

  • Укрштање животиња које нису у крвном сродству. Водимо рачуна да увијек имамо расног приплодног овна са стране, а да мушку јагњад процесуирамо (или распродамо) до њиховог полног сазријевања.

  • Ротација пашњака. Имање је подијељено оградама на неколико пашњака различите величине, тако да су овце увијек пуштене на свјежу и опорављену траву бујне вегетације.

  • Природна исхрана. Овцама не дајемо никакве хемикалије, таблете, вакцине као ни концетрат. Не товимо их. Овце се искључиво хране на нашој ливади и понекад им дамо бијели лук као превентивни природни антибиотик.

  • Вода са планинског извора. Овце пију воду која је доведена кептажом са оближњег извора, коју и ми често пијемо, дакле свјежу планинску воду која није нити хлорисана ни флоурисана.

  • Смјештај - дрво, земља и слама. Штала је направљена од дрвених даски, са земљаним подом, и редовно се чисти, поготово током зимских дана као и у периодима обимнијих падавина.

  • Стално праћење здравља животиња. Здравље наших животиња пратимо тако што стално посматрамо њихово понашање, кретање, измет, тежину, апетит и одмах реагујемо ако уочимо да нешто није у реду. Редовно вршимо контролу и обрезивање папака.

  • Мало стадо. Мала величина стада нам омогућава да створимо најбоље могуће природне услове за узгајање оваца, док њима, са друге стране, омогућава да буду то што и јесу, друштвене животиње које имају исконску потребу да живе у блиској заједници са другим овцама.

Квалитет меса

Кад дође вријеме да се наше јагње или овца употријеби за месо или прода, није нам свеједно, и у ствари, много нам је жао због тога, колико год можемо да звучимо лицемјерно или патетично. Ипак, треба имати у виду да смо ми људи као сваштоједи на врху природног ланца исхране, и оно што нас "тјеши" је да су наше овце провеле 99,99% њиховог живота у потпуном достојанству достојнога живих и емотивних бића, у дружењу, здрављу, доброј исхрани, потомству, заштити од других предатора и, по нашем мишљењу, најбољем могућем окружењу за њих.

Ово што продајемо једу и наша дјеца. Месо је сочно и врхунског је квалитета, уз висококвалитетне протеине који садрже све есенцијалне аминокиселине, са обиљем разноврсних минерала и витамина, од којих су посебно, у обиљу, присутне омега-3 киселине, витамин Б12, као и минерали попут магнезијума, потасијума, хем-жељеза и цинка.